Artikelindeks

Lørdag d. 26. juli 2014
Så er det – langt om længe – sommerferie for os. I år bliver vi, af forskellige årsager, i Danmark og skal således for første gang holde sommerferie i campingvognen indenfor landets grænser.
Vi har delt ferien op i to etaper; første del gør til Nordvestjylland, nærmere bestemt til Svinkløv Camping ved Jammerbugten, hvor vi har booket en ugens ophold.
Så da klokken har rundet 6 (!) lørdag morgen er vi uden af sengen hjemme i Hvidovre, får spist lidt morgenmad. Herefter bliver det sidste pakket i vognen og da først Sophus er klar i bilen lidt over 7, ja så er det bare om at komme afsted.

Der er ikke mange biler på vejene sådan tidlig lørdag morgen, så det går ganske let og nemt med at komme ned gennem vejrarbejdet på Køge Bugt Motorvejen og videre mod Fyn. Vejrudsigten har de sidste par dage svinget mellem et ordentligt brag, som afslutning på den sidste lange hedebølge og så fortsat, ja netop: Hedebølge. Vi får lidt af den regn som hele landet sukker efter – på strækningen mellem Fredericia og op til Aarhus! Det er ikke meget, men dog nok til, at de 24 gr. vi starter i på Sjælland, bliver til 17 gr. ved Skanderborg, for så at stige til de. 29 gr. da vi når til Løgstør. Her gør vi et lille ophold, for at nyde udsigten ved Limfjorden og Aggersundbroen (mens vi får en Fransk Hotdog til frokost).
Vi er fremme på Svinkløv Camping ca. 13:30 – og så er det bare med at få vognen inde på plads og rullet makisen ud. Pladsen er ejet af Skov- og Naturstyrelsen og er en rigtig naturplads, hvor man dels kan ligge med udsigt direkte over Jammerbugt (og deraf risiko for en god nordvesten vind) eller inden i parceller i skoven; vi har valgt det sidste; hvilket dog sådan en dag med knap 30 gr. og ingen vind er meget varmt. Så da markise, bord og stole er ude, bliver vi enige om, at det vist er på sin plads med en tur i Vesterhavet. Der er egentlig ikke så langt til vandet – bortset fra, at skrænten er ret stejl og vi vel skal en 20-25 højdemeter ned, inden vi er nede på stranden. Til gengæld er vandet, for Vesterhavet, sjældent varmt og helt fantastisk at bade i, selv Kasper var ikke til at få op igen og var ude og under flere gange i den times tid vi var der. Sophus er til gengæld ikke vild med at komme i bølgen, men vi tager ham under armen og sætter ham forsigtig i vandet og han svømmer uden problemer – ind mod land igen! Tilbage på pladsen får vi alle tre et brusebad, så saltet bliver skyllet af.
Til aften står den på hygge med en grillet svinemørbrad med kartofler og en frisk salat med vandmelon – og selvfølgelig en flaske rødvin. Jo nu er ferie begyndt.


Søndag d. 27. juli 2014
Tørvejr og stadig lunt – vi har i nat været rigtig glade for airconanlægget på vognen, for ellers var det svært at få temperaturen ned. I dag er der meldt om tordenbyger i løbet af dagen, men til morgen er stadig flot og vi nyder morgenmaden udenfor under markisen. Efter at have solet og nydt livet nogle timer kører vi en tur til Fjerritslev for at få handlet lidt ind.
Da vi kører tilbage til campingpladsen kan vi se lynene rundt om os og himlen bliver noget mørkere. Så resten af eftermiddagen tager vi ophold inde i vognen med hvad der nu er i fjernsynet; en af fordelene ved trods alt at være i Danmark er at vi har alle Boxer kanalerne og der er da rigelig af (gen)udsendelser at se. Ellers blev det mest af alt en dasedag.


Mandag d. 28. juli 2014
Regnen søndag har frisket luften op og selvom temperaturen er faldet et par grader er det stadig lunt med 23-24 gr. Efter morgenmaden tager vi bilen og kører af de små skovveje op til Blokhus. Vi vil ud og se og opleve det leben det er, hvor badehytter og biler er en helt naturlig del af livet på stranden. Det er lidt interessant og se hvor hele debatten omkring ”Blå Flag” ordningen og reglerne om hundebadning ender. Fra 2015 vil der nemlig komme endnu et nyt krav om, at kørsel på stranden skal forbydes for at man kan få det ”Blå Flag”. Her har Hjørring Kommune foreløbig meldt ud, at hvis det bliver tilfældet, så vil man træde ud af ordningen, da man hverken har pladsen eller de økonomiske midler til at sikre parkering til alle turister i og omkring stranden i Blokhus. Mon ikke også det er på tiden at det er nogle som ser lidt på hvad der er fornuftigt og hvad der er unødvendige regler. Når det gælder badende hunde er det ejerne man skal have opdraget på – og det samme gør sig gældende med de chauffører, som sidder bag rettet i bilerne.
Nå, men vi får parkeret på strandet og slentrer en god lang tur frem og tilbage mellem alle de badende. Så efter en god lang gåtur har sulten meldt sig, så da vi ser et tilbud med en frokostbuffet og pladser udenfor (så Sophus kan være ved os; det er alt for varmt for ham i bilen) sætter vi os. Der er ingen tvivl om at sommeren 2014 er og har været rigtig god. Stemningen her i Blokhus er rigtig sydlandsk med masser af mennesker ved bordene udenfor.
Efter en god frokost triller vi tilbage til Svinkløv og nyder de sidste par timer af eftermiddagen på en liggestol ved vognen. Da vi faktisk stadig er godt mætte efter frokosten bliver aftensmaden meget let og vi slutter dagen af med en gå tur hen på toppen af skrænten ved pladsen med udsigt over det meste af Jammerbugt og ned til Svinkløv Badehotel.


Tirsdag d. 29. juli 2014
I dag må lidt tidligere op for en af de ting, som vi skal mens vi er i Nordvestjylland er tandlægebesøget! Så da klokken har passeret ni sætter vi kursen mod Thisted; vi skal være i stolen kl. ti. Efter at mor døde for snart 2 år siden, er det ikke så tit vi kommer til Thisted og faktisk må vi jo med skam konstatere at det er 3 år siden vi var ved tandlæge sidst. Nå, men vi har jo ikke haft nogen problemer og der var heller ingen af os, som havde noget der skulle laves, ud over noget tandsten og en pudsning. Da Peter og Mai jo skal arbejde resten af dagen bliver det ikke så meget vi får snakket, men på fredag tager vi ind til middag hos familien.
Så efter en lille slentre tur på gågaden i Thisted, kører vi ud til Vangså – vi vil ud og se til sommerhuset på Skjærbakken, som nu er til salg for anden gang efter mor og far solgte det i 2003. Vi kører helt hen til huset og da der ingen er, kan vi sagtens gå rundt og se og mindes. Selvom det er 11 år siden vi holdt den sidste sommerferie i huset, så er stedet stadig det samme og placeringen af huset midt i det fredede område af Nationalpark Thy er helt unikt. Til gengæld er det lidt trist at se, hvordan huset egentlig trænger til en kærlig hånd, specielt indvendigt: Stengulvet i stuen trænger til at blive lakeret og sofabordet har fået mange ringe fra glas og flasker. Ting som trods alt nemt kan ordnes, men som kræver energi og knofedt. Der udover bærer huset desværre også præg af, at det ikke har været brugt særlig meget – det virker faktisk lidt spøgelsesagtigt, hvilket kun underbygges at, at strøm og vand er lukket af. Der ud over er garagen, med loftet, stort set lige til at rive ned. Tagpappet er helt mørnet og faldet af på det ene side og det er tydeligt hvordan vand er trængt ind alle steder. Vi er en tur oppe på toppe af klitten og skuer ud over havet inden vi sætter os i bilen og kører videre til Klitmøller, det er blevet tid til frokost. Vi finder en P-plads ved vandet i Klitmøller og ser ud på alle surferne, som også denne dag flokkes i stor stil i ”Cold Hawai” – det er et fantastisk brand, som er blevet skabt her. Vi nøjes med en lille frokost på røgeriet og køber samtidig lidt fisk med hjem til aftensmad.
Herefter går turen tilbage mod Svinkløv. Vi tager hele turen via Hanstholm. I Østerild tager vi den gamle hovedvej og kører omkring testcentret for de store vindmøller, som blev anlagt for 3 år siden, under stor mediebevågenhed, da man ryddede et større område af plantagen for at skabe pladsen. Vi er helt tæt på den ene af de store møller og det er imponerende at se dem helt tæt på. Tilbage på pladsen nyder vi solen og slapper af, inden vi til aften laver en ”laksepakke” på grillen og nyder den med et glas køligt hvidvin til.


Onsdag d. 30. juli 2014
Vejrudsigten kan man ikke helt stole på – der var lovet regnbyger i dag, men nu er det helt fjernet fra udsigten og selvom der er enkelte skyer på himlen, så er vejret stadig dejlig sommerligt og temperaturen ligger på 22-24 grader. Da vi jo ikke kan være så tæt på Løgstør uden at tage dertil og spise Limfjordsmuslinger, er det en del af programmet for i dag. Så da klokken er halv elleve starter vi bilen og kører afsted. Første stop bliver nu ved den gamle vikingeboplads ”Aggersborg”, som ligger tæt på Aggersundbroen. Selvom der ikke er andet en ringvolden er det stadig en oplevelse at stå der og tænke på hvordan der har været et kæmpe samfund på stedet for mere end 1.100 år siden.
I Løgstør kører vi ned til kanalen og parkerer bilen og går så en over svingbroen og ser ud over Limfjorden. Herefter er den en tur over til ”Kanalfogedens Køkken”. Her bestiller vi en omgang muslinger med urter, fløde og safran; der er også udgaver med hhv. karry og hvidløg, men vi vælger netop safran, da vi gerne vi have smagen af muslingerne. Vi får en stor gryde på bordet og så er det ellers bare at gå i gang. De smager super godt; dog er vi begge enige om, at ”suppen” dog var bedre sidste år i Normandiet, men der er jo lidt langt derned!
Efter frokosten kører vi så videre ned langs Limfjorden, mod syd – og ud til Hvalpsund, hvor vi tager den lille færge over til Sundsøre. Vi burde så måske have sat tid af til at tage den kulturelle del og besøge ”Jenle”, men det må blive en anden gang – vi fortsætter derfor videre over Mors og til Vildsund. Her gør vi holdt hos Møllegårdens Camping; vi savner at kunne tager cykler med når vi kører afsted og vil derfor have et cykelstativ til montering på campingvognens træk. Samtidig er jeg også lidt træt af at mine campingspejle ikke er lange nok (det blev kortet af, da vi havde Dethleff’en, som var en 2,30 vogn, hvor Cabby’en er 2,50). Herefter går turen ind til Thisted for at få afleveret fødselsdagsgaverne til Anne og Kristin – samtidig aftaler vi med Mai at vi kommer ind til middag fredag aften i anledning af netop Kristins 18 års fødselsdag.
Efter en god køretur rundt om Limfjorden er vi tilbage på pladsen omkring 17:30. Aftensmaden i dag er brød og pålæg; nu har vi jo fået varm mad midt på dagen.


Torsdag d. 31. juli 2014
Vejret er her til morgen lidt mere ustabilt end vi har haft den indtil nu, skyer og nogle enkelte regnbyger i løbet af natten – men det lader til at regnen er overstået. Efter sightseeingturen i går rundt om Limfjorden er det tid for en gåtur i klitterne og langs med vandet. Der er en sti på ca. 4,5 km. som løber lige udenfor campingpladsen, som vi vil gå. Den leder os først lidt mod vest og hen til enden af Svinklovene, derefter ned på stranden og retur til badehotellet. En flot tur, hvor vi kommer så langt væk fra alfavej og øvrige folk, så Sophus får lov til at løbe uden line og det nyder han. Frem og tilbage, snuser til alle buske og masser af ”benspjæt” – det er et rigtig hundeliv.
Da vi kommer til badehotellet møder vi Thomas, som Kasper kender fra jobbet (den elektriker, som de bruger), så selvom man er langt fra København er Danmark stadig et lille land. Vi flotter os i dagens anledning med en is fra kiosken ved badehotellet, inden vi tager stien op til campingpladsen. Stien ender lige ved informationen, så for at markere at vi er området, hvor Thisted Bryghus har sin hjemmebane, så køber vi en Thy Pilsner med hjem til frokost.
Eftermiddagen er ren afslapning med sol og hygge inden aftensmaden, som består af meget rød kylling på spyd (godt med tandori krydderi).


Fredag d. 1. august 2014
Igen i dag er vejret lidt usikkert fra morgenen, men vi vil nu stadig være turister, så da klokken er halv elleve, elleve, starter vi bilen og triller afsted. Første stop – efter en ordentlig tordenskylle, bliver ved Bulbjerg. Vi har godt nok været her for 4 år siden med Lynse, men kun oppe på selve klinten med udsigten til vandet og stumpen af Skarreklit. Denne gang parkerer vi nede og går ud på stranden og helt tæt på selve Bulbjerg og ser fuglene som yngler, som var det et fuglefjeld langt mod nord. Det er fascinerende som de kan flyve mod de små afsatser og lande på den ganske lille plads de hver i sær har.
Her efter kører vi forbi Bulbjerghjemmet – så kan jeg lige mindes de 2-3 ture vi i folkeskolen var herude. Stedet ligner sig selv; lige nu er der ”Tjernobyl Lejer”, hvor børn, som på den ene eller anden måde er berørt at ulykken tilbage i 1986, får et frirum fra hverdagen. Herefter slår vi et kort slag ned omkring Lild Strand, hvor man nu så småt forsøger at få gang i havfiskeriet med de rigtige havbåde, der trækkes på land. Indtil videre er det ankerblokken ude i vandet, som skal skiftes. Det er spændende om det lykkedes for dem; det er en svunden tid, men ikke desto mindre vigtig at bevare, bare det ikke bliver som rent fortidsminde.
Næste stop er Vorupør. Vi vil se den netop åbnede havbad, som er det første her i Denmark. For børnefamilierne er dette en god mulighed for at lade de mindste bade i Vesterhavet, uden at skulle være konstant bange for bølger og strøm. Personlig vil jeg nu nok hellere tage den ”rigtige” hav! Denne weekend er der stort kræmmermarked lige ved indkørslen til Vorupør, så vi går holdt og går rundt mellem boderne. Der er meget (skrammel) til salg og vi bliver ikke fristet og tager derfra uden at købe noget.
Så går turen ind til Thisted. Vi stopper ved kirkegården og er inden og se Søren + mor og fars gravsted, inden vi klokken atten holder hos Peter, Mai og børnene – det er Kristins 18 års fødselsdag, så vi er inviteret til middag – og middagen står på krabbeklør og pilselv-rejer og hjemmelavet pæretærte til dessert; lækkert! Vi havde nogle hyggelige timer, inden vi kørte tilbage mod Svinkløv lidt over; med en tankning (så vi er klar til turen til Haderslev lørdag), nåede vi lige netop frem fem før bommen ”låser” klokken elleve!


Lørdag d. 2. august 2014
Vi havde pakket det meste sammen fredag formiddag, så det var kun lige bord, stole og markise, som skulle pakkes sammen inden vi kunne spænde for og trille ud af pladsen lidt over ni. Vi fik tjekket ud og betalt – 1.575 for 7 dage – ikke galt for to personer og en hund inkl. strøm og bad. Vi er enige om, at det ikke er sidste gang vi kan finde på at komme her, bevares nu har det jo hjulpet at vi har haft godt vejr, men vi kender trods alt vejrets luner her på den vestkysten og ved det ikke er hverdag.
På turen ned til Kaspers forældre i Haderslev var vi indenom Jens og Louise (Tine var i Køge med Malna) til en kop kaffe; så lidt over tre havde vi parkeret campingvognen i gårdspladsen på Nørbygård og fået lidt tøj og sengetøjet over i bilen og vil nu nyder nogle dage sammen med Flemming og Vera inden vi skal tilbage til Sjælland. Første halvdel af vores sommerferie er slut – den næste halvdel bliver en god uges tid på Enø Camping: Vores foretrukne plads her i landet.